Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co tu napisać na temat tego dania? Czasami nie trzeba wiele słów. Danie jest pyszne, aromatyczne, nie możesz poprzestać na jednej porcji. Cóż... jest też niestety kaloryczne, ale przecież od czasu do czasu możemy zapomnieć o liczeniu kalorii, ja zapomniałam ;)
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5066
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203308
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5066
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203308
Składniki
Kalafiora myjemy, oczyszczamy z ewentualnych zabrudzeń, dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z solą (płaska łyżeczka). Do wrzącej wody wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy 5 minut, od momentu ponownego zagotowania się wody. Kalafior po takim czasie będzie lekko twardawy, ale taki ma być. Różyczki wyjmujemy z wody, odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy inne składniki dania. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. W głębokim naczyniu mieszamy mleko ze śmietaną i jajkiem. Powinna powstać jednolita masa. Najlepiej użyć do tego trzepaczki rózgowej. Do płynnej masy dodajemy 200 g sera i pokrojoną cebulę. Wszystko razem delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy różyczki kalafiora, które następnie zalewamy przygotowanym sosem serowym.
Całość posypujemy pozostałym serem i ziołami prowansalskimi. Kalafiora wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 40 minut. Smacznego.