Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Należysz do tych osób, które lubią stołować się na mieście, a jednocześnie wybierają szybkie przekąski. Z pewnością zasmakuje ci to danie. Kapsalon to znany na całym świecie holenderski fast food. Znajdziesz tu frytki, dużo aromatycznego mięsa i warzywa: pomidorki koktajlowe, ogórki, czy czerwona cebula.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21961
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9561
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2098
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4100
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 732
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 371
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 21961
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9561
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2098
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4100
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 732
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 371
Składniki
Przygotuj shoarmę. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w bardzo drobną kostkę. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy na jednolitą mieszankę. Obsyp nią mięso i odstaw całość do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Na patelnię wlej oliwę i podsmaż mięso do ładnego zrumienienia. Na ok. minutę przed końcem smażenia dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Shaormę odstaw na bok.
Przygotuj frytki. Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w łódki lub paski o grubości ok. 1,5 cm grubości. Pokrojone kawałki przełóż do miski z zimną wodą na kilka minut. Przepłucz je i odłóż na ręcznik papierowy do całkowitego wysuszenia. W garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury 150 st. Celsjusza. Smaż frytki belgijskie partiami na złoty kolor, przez ok. 4-6 minut. Wyławiaj łyżką cedzakową lub sitkiem i odkładaj na papierowy ręcznik. Kiedy wszystkie frytki będą gotowe, posyp je równomiernie solą.
Przygotuj sos czosnkowy. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą w osobnej miseczce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Przygotuj sos ketchupowy. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podsmaż ją w garnuszku z łyżką masła. Dodaj curry, paprykę i pieprz. Gotuj przez ok. 1 minutę. Dodaj ketchup i wodę. Gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 25 minut, do zgęstnienia.
Przygotuj dodatki do kapsalonu. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Sałatę porwij na drobne kawałki. Pomidorki pokrój na pół, a ogórki na dość grube plasterki. Cebule obierz i posiekaj w cienkie piórka.
Złóż kapsalon. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 6 porcji. Przygotuj tyle aluminiowych foremek. Układaj warstwami równomiernie do każdej foremki: frytki, shoarmę, żółty ser, sałatę, pomidorki, ogórka i cebule. Foremki wstaw do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza. Podpiekaj je przez ok. 10 minut. Kapsalon wyjmij i polej przygotowanymi wcześniej sosami. Podawaj na ciepło.