Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie street food, z pewnością przypadnie wam do gustu przepis na holenderskie kapsalony. To sycące danie z powodzeniem może stanowić alternatywę dla różnego rodzaju kebabów, burgerów i zapiekanek. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste, dlatego bez trudu zrobisz nawet kilka porcji na raz.
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 34
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1421
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 289
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3220
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 300
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 34
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1421
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 289
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3220
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 300
Składniki
Filety pokroić na niewielkie kawałki i przełożyć do miski. Oprószyć mieszanką przypraw. Wlać olej i dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane mięso usmażyć na mocno rozgrzanej patelni.
Przygotować frytki. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w słupki. Włożyć do miski z zimną wodą, przepłukać i odcedzić. Czynność powtórzyć 3-4 razy. Ponownie zalać wodą, posłodzić cukrem pudrem i odstawić na ½ godziny. Po tym czasie przełożyć na durszlak i przelać bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Umieścić w suchym naczyniu. Posolić, wlać olej, wymieszać i przełożyć na blachę wyścieloną papierem. Wstawić na 40-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C (z termoobiegiem wystarczy 200 st. C). Mniej więcej w połowie pieczenia można przewrócić na drugą stronę.
Zrobić sałatkę. W misce wymieszać pokrojoną kapustę pekińską, przekrojone na pół pomidorki, plastry ogórka i cebuli. Przyprawić solą i pieprzem.
Złożyć kapsalony. Do aluminiowych foremek nałożyć kolejno frytki i usmażone kawałki kurczaka. Zetrzeć ser żółty. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut (190-200 st. C z włączoną funkcją grillowania).
Wyjąć z pieca, nałożyć sałatkę i polać sosem czosnkowym (do jogurtu wystarczy dodać majonez, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek).