Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapuściane koperty z mięsem i ryżem

Kapuściane koperty z mięsem i ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2370 Ocena: 52555

Dodano:

Odsłon: 701

Co może łączyć pocztę z gotowaniem, zapytam przewrotnie? Otóż w obydwu przypadkach mogą nam się przytrafić "koperty"! Zdecydowanie skupię się na kopertach, które można konsumować, choć pewien mój znajomy na widok tego kulinarnego wyczynu, w połączeniu z nazwą poprosił o: "trzy koperty, priorytet, polecony!" Zabawna reakcja na widok pysznego jedzenia! W moich kopertach z liści kapust znajdziecie: ryż, karkówkę, pieczarki i cebulę. Ale to tylko wstępna podpowiedź, by wszystkich zachęcić do zapoznania się ze szczegółowym przepisem, tej "smacznej korespondencji"! Szczegóły na przepis: Kapuściane koperty z mięsem i ryżem w linku! Smacznego!

Składniki

  • 2 plastry karkówki po 200 g każdy
  • 100 g ryżu
  • 4 pieczarki brązowe
  • 4 liście kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuściane koperty z mięsem i ryżem

Przygotowanie

  1. Liście kapusty sparzamy, usuwamy zgrubiałe części liści. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż jest podane w opisie przygotowania (14-15 minut). Odcedzamy. Pieczarki kroimy w talarki, natomiast cebulę w piórka.

    Po dwa liście łączymy w tzw. zakładkę. Na środek każdego układamy ryż, na ryżu oprószone solą i pieprzem mięso. Następnie pieczarki i cebulę.

    Całość zamykamy w tzw. kopertę, spinając wierzch wykałaczką, żeby liście się nie otworzyły.

    Koperty przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i zapiekamy 45 minut w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem. U mnie pomidorowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 25 lutego Wspaniałe! <3 Widziałam jak były składane :)
Taki sposób na karkówkę wypróbuję z ogromną przyjemnością :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń