Do góry

Dania główne Przepis na:

kapuściane leczo po polsku :)

kapuściane leczo po polsku :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2139

Dodano:

Odsłon: 361

zimowe danie jednogarnkowe w wersji vege - starym zwyczajem DomowejPiwniczki tanio i zdrowo :) duże porcje dla 2 osób, a składniki z oznaczeniem "(opcjonalnie)" są niewskazane dla diety lekkostrawnej

Składniki

  • jarmuż - 3-4 duże liście
  • Kapusta pekińska - 3-4 liście
  • lecso - 1 l słoik z przetworów (własnych lub gotowe) lub:
  • cukinia - 1 szt
  • papryka czerwona - 1 szt (duża)
  • Przecier pomidorowy - ok. 300 ml
  • cebula - 1/2 szt, czpsnek - 1 ząbek (opcjonalnie)
  • Przyprawy:
  • ziele angielskie - 2 szt
  • liść laurowy - 2 szt
  • tymianek - 1 łużeczka (płaska)
  • chili - szczypta
  • wędzona papryka - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • sól - szczypta (opcjonalnie)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę pekińską i jarmuż myję, siekam w drobne kawałki i gotuję z zielem angielskim i liściem laurowym ...i tymiankiem.
    Lekko podlewam wodą, by się nie przypaliła - ok. 1 szklanki na tę ilość kapusty.
    Gotuję na małym ogniu ok. 15 minut.

    Jeśli używam cebuli i czosnku, to dodaję go na tym etapie - o ile nie ma tych składników w gotowym leczo :) Kroję w kostkę i gotuję z kapustą. Ale robię to bardzo rzadko :)

  2. Do garnka z kapustą dodaję cukinię z wędzoną papryką z jesiennych przetworów.
    Link do niej jest tutaj:
    https://smaker.pl/przepis-cukinia-z-wedzona-papryka-gotowe-danie-na-przechowanie,153237,domowapiwniczka.html

  3. A jak się skończą przetwory w DomowejPiwniczce, to:
    Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę i dorzucam do garnka.
    To samo robię z cukinią.
    Gotuję 10 minut.
    Dodaję przecier (zimą) lub świeże pomidory bez skórki (latem).

    Dodaję pozostałe przyprawy i gotuję jeszcze 5 minut.
    I już! to takie szybkie, proste, pyszne i zdrowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń