Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapuśniaczki

Kapuśniaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 11610

Moje ulubione danie do barszczu czerwonego. Robię przeważnie na imieniny lub święta. W smaku przepyszne, a i nieźle się prezentują.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1kg mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 0,25 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 1 kapusty kiszonej
  • 1 woreczek mrożonych grzybów leśnych
  • 1 por
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • Ponadto:
  • czarnuszka jako posypka
  • 2 jajka do smarowania
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby gotujemy około 15 minut od momentu wrzenia. Odcedzamy. Kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Na oliwie podsmażamy odcedzone grzyby z porem pokrojonym w pół paseczki. Do lekko podsmażonych grzybów dodajemy odcedzoną kapustę. Wszystko podsmażamy razem około 10 minut doprawiając solą i pieprzem. Tak podsmażoną kapustę z grzybami studzimy. Ostudzoną kapustę z grzybami wrzucamy do robota z nożem i siekamy na wolnych obrotach.

  2. . Drożdże namaczamy w ciepłym mleku, a następnie mieszamy z 4 łyżkami mąki, cukru i soli. Kiedy lekko podrosną dodajemy je do reszty mąki razem z jajkami, śmietaną i roztopioną margaryną. Wyrabiamy ciasto.

  3. Wyrobione ciasto po kawałku wałkujemy na cienki prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku ciasta nakładamy wałeczek farszu, zawijamy ciasto i odcinamy od reszty ciasta i tak do końca ciasta.

  4. Rulon lekko ugniatamy i kroimy na mniejsze prostokąty. Takie kapuśniaczki odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę na 15 minut, żeby podrosły.

  5. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i obsypujemy czarnuszką.

  6. Kapuśniaczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15 minut. Podajemy gorące z czerwonym barszczem. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 01 marca 2018 Wlasnie takie lubie bo sa przepyszne. Dziekuje za przepis! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 marca 2018 No z barszczykiem to jest super zestawienie :)
30 szt. w sam raz dla nas, idealnie się dzieli ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń