Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze z czerwonym barszczykiem.
Składniki
Grzyby zalać gorącą wodą i gotować ok 15 min. Przestudzić , pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju rzepakowym w rondlu. Dodać kwaszoną kapustę ( jeśli jest taka potrzeba to pokroić ) i poszatkowaną kapustę włoską, listki laurowe, ziele, pieprz i jałowiec. Dodać grzyby i wodę, w której się grzyby gotowały. Zalać kapustę gorącą wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pieprz ziołowy i sól do smaku. Przestudzoną kapustę wyłożyć na sito, żeby pozbyć się reszty sosu. Do kapusty dodać jajko i wymieszać. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Mąkę wsypać do miseczki. Margarynę pokroić w płatki i dodać do mąki. Przemieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić na stolnicy lekko podsypując. Zrobić wałek. Pokroić na 12 części. Każdy kawałek wałkować na kształt prostokąta. Nakładać farsz i robić pakiecik. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kapuśniaczek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać igiełkami tymianku i ponacinać ostrym nożem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 min. Zajadać ciepłe, albo wystudzone. Smacznego.