Łatwe danie jednogarnkowe, idealne jako dodatek do mięsa lub też jako główne danie, podawane z ziemniakami lub z chlebem. Oprócz wymienionych w przepisie przypraw można dodać odrobinę imbiru dzięki czemu będzie to świetna potrawa na chłodne jesienne dni.
Kapusta duszona w sosie pomidorowym
Składniki
- mała główka białej kapusty
- 300 g kiełbasy
- 1 cebula
- śmietana 18 %
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki chili
- sól
- pieprz
Składniki
- mała główka białej kapusty
- 300 g kiełbasy
- 1 cebula
- śmietana 18 %
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki chili
- sól
- pieprz

Etapy przygotowania
Obieramy i drobno kroimy cebulę, solimy i ugniatamy, tak żeby puściła sok – dzięki temu będzie łagodniejsza. W wysokim garnku podsmażamy cebulę na rozgrzanym smalcu (ja wykorzystałem tłuszcz z pieczenia kurczaka, dzięki czemu kapusta będzie bardziej aromatyczna).

W drobną kostkę kroimy kiełbasę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem i słodką papryką.
Siekamy kapustę i wrzucamy do garnka. Podsmażamy dokładnie mieszając. Dolewamy około 2 szklanek wody i dusimy 10 minut pod przykryciem. Kiedy część wody odparuje solimy i dusimy pod przykryciem, do miękkości, od czasu do czasu mieszając.

Na koniec dodajemy kilką łyżek koncentratu pomidorowego, kminek i chili. Rozrabiamy w odrobinie wody śmietanę i zabielamy kapustę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 170
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 170



Składniki
- mała główka białej kapusty
- 300 g kiełbasy
- 1 cebula
- śmietana 18 %
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki chili
- sól
- pieprz
Obieramy i drobno kroimy cebulę, solimy i ugniatamy, tak żeby puściła sok – dzięki temu będzie łagodniejsza. W wysokim garnku podsmażamy cebulę na rozgrzanym smalcu (ja wykorzystałem tłuszcz z pieczenia kurczaka, dzięki czemu kapusta będzie bardziej aromatyczna).
W drobną kostkę kroimy kiełbasę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem i słodką papryką.
Siekamy kapustę i wrzucamy do garnka. Podsmażamy dokładnie mieszając. Dolewamy około 2 szklanek wody i dusimy 10 minut pod przykryciem. Kiedy część wody odparuje solimy i dusimy pod przykryciem, do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dodajemy kilką łyżek koncentratu pomidorowego, kminek i chili. Rozrabiamy w odrobinie wody śmietanę i zabielamy kapustę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą