Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadzienie jest takie prawie takie same jak do mielonych. Danie zapieka się w wywarze z kości i w warzywach i to właśnie dodaje najwięcej smaku. Koncentrat pomidorowy jako prawie nieodłączny składnik w wielu daniach z kapustą i tutaj też się dobrze sprawdza. Sos jest słodko kwaśny i zagęszczony zasmażką.
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6066
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1754
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 24
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6066
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1754
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 24
Składniki
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści pokroić na ćwiartki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie i wyłożyć na durszlak aby obciekła.
Na patelni rozgrzać masło, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić.
Do mięsa dodać usmażoną cebulę, jajko i bułkę tartą sól i pieprzi wszystko wymieszać.
Ostrożnie aby nie uszkodzić liści rozchylać kolejne warstwy kapusty i począwszy od środka przestrzenie między liśćmi wypełniać farszem. potem składać je tak, aby główka zachowała pierwotny kształt. Całość owiązać sznurkiem bawełnianym.
zalać wywarem mięsnym zmieszanym z koncentratem pomidorowym. Dodać też pokrojone w kostkę warzywa. Wywar powinien prawie zakrywać kapustę. Włożyć do piekarnika i zapiekać około 50-60 minut w temp 180°C.
Na suchą patelnię wsypać mąkę i gdy się zarumieni dodać masło wymieszać wszystko i dolac trochę wywaru z zapiekanej kapusty. Dobrze rozprowadzić aby nie było grudek. Doprawić solą pieprzem i jeżeli trzeba do smaku koncentratem pomidorowym. Wlać sos do kapusty i jeszcze zapiekać przez 5 minut.