Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta na ciepło, duszona z ulubioną kiełbasą i pieczarkami to szybkie danie jednogarnkowe w sam raz na dobrą kolację. Przygotowuje się je w niecałą godzinę. Smakuje jak dobry bigos.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4226
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416717
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4226
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416717
Składniki
Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Pieczarki kroimy w plastry.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kroimy w kostkę cebulę i dajemy na patelnię. Wszystko smażymy do zeszklenia cebuli. Dokładamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i pieczarki. Smażymy całość jeszcze chwilę uważając, aby nie przypalić czosnku.
Na koniec łączymy całe dobro z patelni z poszatkowaną kapustą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól. Przyprawiamy pieprzem, pieprzem ziołowym i maggi.
Wlewamy bulion lub wodę. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy kapustę do miękkości. Jeśli chcemy, aby kapusta była lekko chrupiąca, wystarczy dusić ją 15-20 minut.
Na koniec robimy zasmażkę z masła i mąki na osobnej patelni i łączymy gotową zasmażkę z kapustą, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy jeszcze kapustę cukrem i octem lub sokiem z cytryny. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Kapusta na ciepło z kiełbasą i pieczarkami gotowa!