Dania główne Przepis na:
kapusta pekinska zasmazana,wersja na bogato

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3092
Dodano: 26.08.2014
Odsłon: 5008
Składniki
- Kapusta pekińska 1 szt.
- 3 bardzo duze cebule
- kilka parowek
- 2 duze grube plastry boczku
- mala puszka pieczarek blanszowanych
- koperek, pol peczka
- olej rzepakowy, Vegetka, pieprz, lyzeczka cukru, sok z cytryny
- 2 lyzki maki + woda
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Boczek kroimy na spore paseczki i samzymy na patelni.
-
cebule kroimy w piorka, parowki w plasterki i smazymy w duzym garnku na oleju razem z przyprawami az do zeszklenia sie cebulki. Zestawiamy z palnika, dodajemy boczek i pieczarki.
-
kapuste pekinska oplukujemy, suszymy i kroimy w piorka az do samego konca, razem z glabami.( nie musimy kroic bardzo drobno. ja kroilam poprzecznie na grubosc ok 1 cm.) Dodajemy do garnka z cebulka i pozostalymi skladnikami, podlewamy 1/2 litra wody. Dodajemy lyzeczke cukru, sok z polowy cytryny i dusimy pod przykryciem. Kapustka powinna byc miekka juz po 12 minutach. Dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy pokrywe i odparowujemy jeszcze troche wody.
-
W garnuszku rozrabiamy 2 lyzki maki wraz z woda, dolewamy do kapusty, dokladnie mieszamy i gotujemy jeszcze jakies 3 min.
Do tego tylko ziemniaczki i gotowe.
Smacznego.
Komentarze do przepisu (0)