Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Wielkopolsce na wigilijnym stole obowiązkowo należy postawić postną kapustę z grzybami, zasmażaną na oleju, jak przystało na postne danie. Potrawa prosta i błyskawicznie przyrządzana.
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 533
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 710
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 107
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2115
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 5083
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 533
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 710
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 107
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2115
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 5083
Składniki
Grzyby zalewamy letnią wodą i moczymy całą noc. Rano gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły, uprzednio posoliwszy ją. Ugotowane grzyby przecedzamy. Wywar z gotowania grzybów zachowujemy.
Kapustę siekamy drobniej i przekładamy do głębokiej patelni z pokrywą. Zalewamy dwiema szklankami wody z kranu i wywarem z grzybów. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek pokrojone śliwki (najlepiej użyć śliwki wędzone lub suszone polskie, nie polecamy śliwek kalifornijskich ponieważ nie są tak aromatyczne jak nasze węgierki). Dusimy kapustę pod przykryciem, aż zmięknie.
Po 30-40 minutach, kiedy kapusta już dojdzie i trochę odparuje robimy zasmażkę. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy na nim na szklisto pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekane drobniej grzyby (jak drobno pokroimy grzyby zależy od naszych indywidualnych upodobań).
Do podsmażonej cebuli i grzybów wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy, ok. 1 – 2 minuty, aby mąka zgubiła surowy smak.
Zasmażkę dajemy do kapusty, mieszamy do połączenia składników. Na koniec solimy, jeśli jest potrzeba, dajemy pieprz i cukier, który złamie kwaśny smak kapusty oraz sos sojowy i maggi.
Kapusta z grzybami wigilijna postna gotowa!
Tak jak każde wigilijne danie kapusta z grzybami ma swoje symboliczne znaczenie. Według starych wierzeń ludowych kapusta chroni od złego, daje moc i zdrowie. Zaś według tradycji i wierzeń słowiańskich grzyby, które pochodzą z lasu czyli „nie z tego świata” posiadają magiczną moc, zapewnią nam szczęście i dostatek.