Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i niedrogie
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7917
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1205
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13692
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7917
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1205
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13692
Składniki
Kapustę drobno szatkujemy (kiszoną kroimy) zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie lekko odcedzamy (zostawiamy trochę wody w kapuście, aby jeszcze mogla się dusić z przyprawami).
Słoninkę kroimy drobno, podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy pokrojone w piórka cebule i podsmażamy, aż się zrumienią.
Do kapusty dodajemy przesmażone cebule, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do dań z kapusty i dusimy na małym ogniu.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy kaszę mannę. Żółtko oddzielamy od białka, dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekaną natkę. Dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy mięsnej i lekko mieszamy. Z masy formujemy nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego) i obsmażamy ze wszystkich stron na oleju. Następnie przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy odrobinę cukru i majeranek.
Ziemniaka ścieramy na drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane) i wrzucamy do kapusty. Tym samym Nasze danie się zagęści bez używania mąki. Gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami.
Oczywiście można zagęścić za pomocą tradycyjnej zasmażki z mąki.