Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odrobina Śląska na talerzu. W każdym śląskim domu od wieków tradycyjnym daniem jest kapusta z ziemniakami.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 65
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 588
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5602
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 65
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 588
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5602
Składniki
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, chyba że lubimy nieco kwaśniejszą wersję i zostawiamy ją jak jest. Gotujemy ją do miękkości ( polecamy szybkowar po raz kolejny - cudowne urządzenie oszczędzające czas i pieniądze ). Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osobnym garnku. W rondelku smażymy na słoninie ze skwarkami pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy mamy wszystko miękkie odcedzamy kapustę i ziemniaki. Ziemniaki tłuczemy. Kapustę, ziemniaki i cebulkę łączymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Chwilkę dusimy całość na małym ogniu aby składniki dobrze się połączyły. Potrawę można podać z dowolnym mięsem smażonym, pieczonym a nawet gotowanym. Kto jeszcze nie spróbował, gorąco polecam.