Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
karczek może być do obiadu ale również jako dodatek do pieczywa zamiast kupnej wędliny :)
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 77
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 44
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 77
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 44
Składniki
Mięso umyć, osuszyć. W mięsie zrobić tyle dziurek ile mamy ząbków czosnku i powciskać go do tych dziurek. Mięso obsypać ze wszystkich stron ziołami i pieprzem, nie solimy, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ok 1,5 - 2 cm soli, kładziemy na nią mięso i powoli całe mięso obsypujemy dokładnie solą, tak żeby nigdzie nie wystawało mięso. Nie przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 200 stopni włączamy termoobieg i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy termoobieg i zmniejszamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy ok 1,5 - 2 godzin.
Naczynie z mięsem wyciągnąć z piekarnika. Delikatnie rozłupać solną skorupkę. Oczyścić mięso z soli. Mięso można podawać do obiadu jak i do kanapek zamiast kupnej wędliny. Smacznego