Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
karczek może być do obiadu ale również jako dodatek do pieczywa zamiast kupnej wędliny :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5318
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 868
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11745
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5064
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1324
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5318
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 868
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11745
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5064
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1324
Składniki
Mięso umyć, osuszyć. W mięsie zrobić tyle dziurek ile mamy ząbków czosnku i powciskać go do tych dziurek. Mięso obsypać ze wszystkich stron ziołami i pieprzem, nie solimy, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ok 1,5 - 2 cm soli, kładziemy na nią mięso i powoli całe mięso obsypujemy dokładnie solą, tak żeby nigdzie nie wystawało mięso. Nie przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 200 stopni włączamy termoobieg i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy termoobieg i zmniejszamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy ok 1,5 - 2 godzin.
Naczynie z mięsem wyciągnąć z piekarnika. Delikatnie rozłupać solną skorupkę. Oczyścić mięso z soli. Mięso można podawać do obiadu jak i do kanapek zamiast kupnej wędliny. Smacznego