Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
karczek może być do obiadu ale również jako dodatek do pieczywa zamiast kupnej wędliny :)
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5703
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 1973
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 199
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5703
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 1973
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 199
Składniki
Mięso umyć, osuszyć. W mięsie zrobić tyle dziurek ile mamy ząbków czosnku i powciskać go do tych dziurek. Mięso obsypać ze wszystkich stron ziołami i pieprzem, nie solimy, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ok 1,5 - 2 cm soli, kładziemy na nią mięso i powoli całe mięso obsypujemy dokładnie solą, tak żeby nigdzie nie wystawało mięso. Nie przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 200 stopni włączamy termoobieg i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy termoobieg i zmniejszamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy ok 1,5 - 2 godzin.
Naczynie z mięsem wyciągnąć z piekarnika. Delikatnie rozłupać solną skorupkę. Oczyścić mięso z soli. Mięso można podawać do obiadu jak i do kanapek zamiast kupnej wędliny. Smacznego