Dania główne Przepis na:
Karczek pieczony w winie

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1790
Dodano: 11.05.2014
Odsłon: 8844
Składniki
- 2 kg karczku
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina
- 2 łyżki soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka tymianku
- łyżka majeranku
- po pół łyżeczki papryki mielonej ostrej i słodkiej
- 4 goździki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 4 łyżki oleju
5-6 os. | 15 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Karczek myjemy i osuszamy
-
Przygotowujemy marynatę: przeciśnięty przez praskę czosnek,zioła i przyprawy mieszamy z olejem i nacieramy marynatą mięso. Goździki, liście laurowe i ziele angielskie stosujemy w całości, nie kruszymy ). Przykrywamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wstawiamy przynajmniej na całą noc do lodówki
-
Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy czerwonym winem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni. W tej temperaturze pieczemy 25 minut, a następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia mięso można odkryć, aby ładnie się zrumieniło
-
Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i nieco studzimy, ok 10 minut, a następnie kroimy w plastry. Podajemy na ciepło do drugiego dania, najlepiej z sosem ( można go wykonać z płynu spod mięsa )
-
Smakuje równie dobrze na zimno do kanapek
Komentarze do przepisu (0)