Do góry

Dania główne Przepis na:

Karczek w sosie marchewkowo - cebulowym

Karczek w sosie marchewkowo - cebulowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2315

Dodano:

Odsłon: 2342

Przedstawiam Wam karczek w sosie marchwekowo- cebulowym, muśnięty miodem i zieloną pietruszką. Raj dla każdego smakosza! :)

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso wycieramy wilgotną ścierką skropioną octem. Następnie posypujemy z każdej strony pieprzem i solą i wcieramy w mięso. Odstawiamy na minimum 10 minut do lodówki. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i na gorący kładziemy mięso rumieniąc je z każdej strony i często obracając. Zarumienione mięso podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu. Po 15 minutach dodajemy pokrojoną w cienkie talarki marchewkę i dalej dusimy do miękkości warzyw i mięsa.

  2. Osobno, na niewielkiej ilości tłuszczu rumienimy pokrojoną w kostkę cebulkę. Miód i posiekaną pietruszkę razem mieszamy i dostawiamy. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je i przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy miodem z pietruszką i wsadzamy na 5 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po 5 minutach piekarnik wyłączamy, ale mięso trzymamy jeszcze w cieple.

  3. Sos spod pieczeni łączymy z cebulą, zagotowujemy i doprawiamy do smaku jeśli jest to konieczne. Gotowy sos przecieramy przez sito. Mięso kroimy w plasterki i polewamy sosem. :

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń