Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka a la Kmicic to danie pełne charakteru – soczyste mięso, aromatyczny boczek i ziemniaki zapiekane razem w jednym pakiecie zyskują wyjątkowy smak i aromat. Po obsmażeniu karkówka zachowuje soczystość, a całość pieczona w folii staje się niezwykle krucha i pachnąca.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11076
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3531
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1200
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4211
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 384
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11076
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3531
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1200
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4211
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 384
Składniki
Karkówkę pokrój na grube plastry. W misce wymieszaj olej z papryką słodką, czosnkiem granulowanym, tymiankiem, solą i pieprzem. Natrzyj mięso marynatą i odstaw na minimum 1 godzinę.
Rozgrzej patelnię i obsmaż karkówkę z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni wraz z powstałym sokiem i odstaw.
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry. Cebulę pokrój w krążki. Przypraw ziemniaki i cebulę solą, pieprzem i odrobiną papryki wędzonej.
Na dużym kawałku folii aluminiowej ułóż plastry boczku tak, aby tworzyły zwartą warstwę. Na boczku rozłóż ziemniaki z cebulą.
Na wierzchu ułóż obsmażone plastry karkówki wraz z sokiem.
Całość szczelnie zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia możesz rozchylić folię, aby karkówka a la Kmicic lekko się zarumieniła.