Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka duszona pod pierzynką warzywną

Karkówka duszona pod pierzynką warzywną

Autor:

Przepisów i artykułów: 2277 Ocena: 50074

Dodano:

Odsłon: 8871

Bardzo smaczna i soczysta propozycja podania duszonej karkówki.

Składniki

  • 4 kotlety z karkówki (po 2 cm grubości)
  • 5 dużych cebul
  • 250 g pieczarek
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1/2 szkl kwasu z ogórków
  • 3 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki oleju
  • mąka
  • sól i pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Karkówka duszona pod pierzynką warzywną

Przygotowanie

  1. Plastry karkówki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron (po 1 min). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia mięsa szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Wykładamy na mięso ,bez tłuszczu.
    Pieczarki kroimy na plasterki ,oprószamy solą i podsmażamy na tym samym tłuszczu ,na którym smażyła się cebula. Wykładamy na cebulę.
    Ogórki kroimy w drobną kostkę i wykładamy na pieczarki.
    Kwas z ogórków mieszamy z ketchupem i wylewamy na całość. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 50 min. Na 10 min przed końcem pieczenia ,usuwamy folię. Podajemy z ziemniakami z wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 12 stycznia 2015 Prawdziwe męskie jedzenie. Moi chłopcy byliby zadowoleni. Świetny przepis.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 10 stycznia 2015 Lubię takie treściwe dania, jak zjeść to porządnie, cholesterol mi w niej nie przeszkadza :)))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń