Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienita, krucha i aromatyczna karkówka duszona w dużej ilości cebuli i przypraw, które sprawią, że mięso będzie wszystkim smakowało.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 181
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 181
Składniki
Mięso płuczemy i osuszamy. Kroimy na 4-5 plastrów. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu lub 2 łyżki oleju i obsmażamy na rumiano plastry karkówki.
Cebulę kroimy w półplasterki. Rumianą karkówkę zdejmujemy na chwilę z patelni, dorzucamy na patelnię resztę tłuszczu i smażymy na nim cebulę. W trakcie smażenia przyprawiamy ją szczyptą soli i czerwonej papryki w proszku. Mieszamy od czasu do czasu. Do moździerza wrzucamy pół łyżeczki soli, czosnek, kilka ziaren pieprzu, 4 kulki jałowca, płaską łyżeczkę rozmarynu, 1/2 łyżeczki kminku i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego. Rozcieramy przyprawy na papkę.
Na podsmażoną na rumiano cebulę układamy plastry karkówki. Kładziemy na nich przyprawy z moździerza i pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli. Wlewamy szklankę gorącej wody i maggi. Przykrywamy pokrywą. Dusimy karkówkę 40 minut. W trakcie duszenia sprawdzamy, czy płynu jest dostatecznie dużo. Jeśli zbytnio odparował dolewamy gorącej wody, ale nie za wiele, aby zbytnio nie rozwodnić sosu.
Wyśmienita karkówka duszona w cebuli gotowa!