Mięciutki, soczysty karczek duszony w grzybowym sosie. A do niego ziemniaki i ulubiona surówka. Jednym słowem pycha obiad.
Karkówka duszona w sosie grzybowym
Składniki
- 5 plastrów karkówki
- 400 g grzybów leśnych
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka śmietany
- 2 szklanki bulionu
- Oliwa
- Sól, pieprz
- Tymianek suszony
- Koperek suszony
- Liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
- Mąka pszenna
Składniki
- 5 plastrów karkówki
- 400 g grzybów leśnych
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka śmietany
- 2 szklanki bulionu
- Oliwa
- Sól, pieprz
- Tymianek suszony
- Koperek suszony
- Liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
- Mąka pszenna

Etapy przygotowania
Cebule posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, koperkiem oraz tymiankiem.. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z bulionem, wlać do grzybów. Mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Wówczas dodać śmietanę, wymieszać, zagotować. Karkówkę umyć, osuszyć i delikatnie rozbić, a następnie dobrze natrzeć z każdej strony solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Mięso oprószyć mąką z dwóch stron i podsmażyć z każdej strony. Po czym mięso przełożyć do sosu. Następnie przykryć pokrywką i dusić. Od czasu do czasu przemieszać. Gdy mięso będzie miękkie, zdjąć z ognia. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, przemieszać. Gotowe.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)


Składniki
- 5 plastrów karkówki
- 400 g grzybów leśnych
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka śmietany
- 2 szklanki bulionu
- Oliwa
- Sól, pieprz
- Tymianek suszony
- Koperek suszony
- Liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
- Mąka pszenna
Cebule posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, koperkiem oraz tymiankiem.. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z bulionem, wlać do grzybów. Mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Wówczas dodać śmietanę, wymieszać, zagotować. Karkówkę umyć, osuszyć i delikatnie rozbić, a następnie dobrze natrzeć z każdej strony solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Mięso oprószyć mąką z dwóch stron i podsmażyć z każdej strony. Po czym mięso przełożyć do sosu. Następnie przykryć pokrywką i dusić. Od czasu do czasu przemieszać. Gdy mięso będzie miękkie, zdjąć z ognia. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, przemieszać. Gotowe.
Mniam, mniam pyszne danie.;) Super