Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka grillowana, to tuż obok kiełbasy i kaszanki, niezbędna propozycja na każdym spotkaniu z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Mięso jest aromatyczne, soczyste i miękkie, idealnie wysmażone. Sprawdzą się przy każdej okazji, niezależnie od pory roku. Staną się ulubionym przepisem całej rodziny i wszystkich gości. Z powodzeniem możesz przygotować tę karkówkę również w piekarniku, choć będzie wtedy pozbawiona charakterystycznego, dymnego posmaku. Nie zapomnij o lekkiej sałatce, która orzeźwi i ożywi całe danie.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 48
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 571
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5542
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 48
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 571
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5542
Składniki
Ruszt grilla pokryj olejem.
W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy i odstaw.
W osobnej miseczce wymieszaj ocet i wodę.
Karkówkę umyj i osusz. Pokrój ją na grube kotlety i lekko rozbij. Posmaruj je obficie mieszanką octu, a następnie posyp mieszanką przypraw. Wetrzyj je i wbij w mięso z obu stron.
Połóż karkówkę na ruszcie i grilluj przez 8-10 minut z każdej strony. Następnie obracaj je w razie potrzeby, do uzyskania idealnego koloru i zrumienienia.
Karkówkę grillowaną połóż na talerz i odstaw na 5 minut przed podaniem.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni, po podgrzaniu w piekarniku pod przykryciem, z dodatkiem kilku łyżek bulionu lub mikrofalówce. Alternatywnie możesz je zamrozić na okres do 3 miesięcy.