Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, soczyste mięso w aromatycznej marynacie. Karkówkę można upiec w całości w piekarniku lub pokroić na plastry i położyć na grilla. Świeżo upieczona, jeszcze ciepła, serwowana z ulubioną surówką i ziemniakami zachwyci każdego.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 906
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 214
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 906
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 214
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Składniki
Mięso umyj pod bieżącą wodą i osusz. Jeśli chcesz piec je w całości, najlepiej ponacinać co 1 centymetr. Możesz też po prostu pokroić w średniej wielkości paski.
Z każdej strony posól i popieprz mięso. Przyprawa gyros może być mocno słona, w zależności od producenta, dlatego nie używaj soli zbyt dużo. Natrzyj karkówkę przyprawą gyros.
Wymieszaj w misce ketchup, majonez i musztardę sarepską. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i odrobinę cukru. Posól i popieprz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do marynaty i dokładnie wszystko wymieszaj.
Cebulę pokrój w piórka. Umieść ją pomiędzy plastrami lub nacięciami.
Ułóż karkówkę w naczyniu żaroodpornym, a następnie dokładnie natrzyj marynatą z każdej strony. Jeśli coś Ci zostanie, zalej mięso.
Przygotowaną karkówkę umieść przykrytą w lodówce na minimum 40 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Najpierw piecz przez 20 minut bez przykrycia, a następnie przykryj pokrywą i zostaw tak jeszcze na około godzinę. Pod koniec możesz ją ściągnąć, aby mięso dobrze się przypiekło.