Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonale zamarynowana karkówka pieczona z warzywami to wyśmienity obiad. Nie ustępuje smakiem karkówce grillowanej. Doskonałym dodatkiem do niej jest sos grecki tzatziki.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 274
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1119
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 274
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1119
Składniki
Warzywa kroimy w cząstki, cebulę w piórka, ziemniaki umyte i ze skórką w łódeczki, pieczarki na pół, paprykę w paski, a papryczkę chilli pozbawiamy nasionek i drobno siekamy. Następnie pokrojone warzywa wykładamy na blachę piekarnika, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy trzema łyżkami oleju.
Na patelni, najlepiej grillowej, ale niekoniecznie, rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy na rumiano z obu stron karkówkę marynowaną, oczyszczoną z cebuli. Karkówka leżała w marynacie 2 dni. Marynata do karkówki: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-marynata-do-karkowki,1965598,walek.html
Tak przygotowane kotlety układamy na warzywach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20 minut, na dolną półkę. Po tym czasie podlewamy całość wodą i pieczemy do miękkości ziemniaków, około 40 minut.
Gotową karkówkę z warzywami podajemy z greckim tzatziki lub innym ulubionym sosem. Karkówka z pieca na warzywach gotowa!
Przygotowałyśmy sos tzatziki do karkówki własnoręcznie: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-sos-tzatziki-do-mies-z-grilla,1965600,walek.html