Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co dziś macie na obiad przy niedzieli ? U nas karkówka w jednej przyprawie pieczona w piekarniku do tego dodatek w formie surówki i ziemniaków. W większości Polskich rodzin zapewne jest rosół oraz schabowy a u nas karkówka czasami można dla odmiany zjeść coś innego niż tylko schabowy. Jeżeli lubicie karkówkę zapraszam bo bardzo prosty w wykonaniu przepis, właściwie całą robotę za nas wykonuje piekarnik naszym wykonaniem jest tylko przygotowanie dania.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4100
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11232
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6459
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5457
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13456
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5225
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4100
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11232
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6459
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5457
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13456
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5225
Składniki
Na początek przygotować karkówkę pokroić ją na plastry po 1,5 centymetra do 2 centymetrów. Przygotowaną karkówkę po nakłuwać z obu stron specjalnym urządzeniem lub ( jeżeli ktoś nie ma urządzenia wtedy można użyć dużej wykałaczki ).
Przygotowaną po nakłuwaną karkówkę przełożyć do miski, przygotować przyprawę i wsypać ją na karkówkę wlać olej i dokładnie całą przyprawę z olejem wmasować w plastry karkówki, odstawić na 15 minut aby mięso wchłonęło całą przyprawę.
Gdy karkówka w przyprawach odstała swój czas przełożyć ją do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni na drugą półkę od dołu z ustawieniami góra dół. Karkówkę piec przez 55 minut co jakiś czas obracając ją po tym czasie piekarnik ustawić na 220 stopni i piec jeszcze 20 minut do ładnego zarumienienia również co raz obracając mięso.
Gotową upieczona jeszcze gorącą karkówkę podałam z ziemniakami polanymi delikatnie tłuszczem z pieczącej się karkówki posypane świeżym koperkiem oraz surówką ze szczypiorem, ogórkiem i pomidorem ze śmietaną. Z podanych składników obiad jest przygotowany dla trzech osób, jeżeli ktoś ma większą rodzinę wystarczy powiększyć ilość składników. Karkówka wyszła bardzo smaczna i soczysta.