Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka - niebo w gębie :)
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Karkówkę kroimy na plastry, skrapiamy olejem, przyprawiamy ulubionymi przyprawami do karkówki, solą i pieprzem. Po kilku godzinach obtaczamy w mące i przysmażamy z obu stron na złoto, na oleju.
Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w piórka i wykładamy na plastry karkówki.
Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie wykładamy na cebulę.
Papryki kroimy na paseczki, wykładamy na pieczarkach.
Robimy zalewę. Niepełną szklankę wody, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu winnego, niepełną szklankę ketchupu pikantnego, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki cukru, odrobina słodkiej papryki, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy nią karkówkę z warzywami.
W wolnowarze 8 godzin na low.
Tak wyglądał oryginalny przepis. Z braku pieczarek do wolnowaru poszły suszone grzyby (Obgotowane wcześniej ok. 15 minut) i zamiast octu winnego daliśmy ocet ryżowy.