Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiamy dania jednogarnkowe. Tym razem będzie to danie „jednopieczeniowe”, ponieważ wszystkie składniki potrawy lądują w jednym naczyniu i pieką się razem. W efekcie otrzymasz aromatyczne ziemniaki oraz miękkie, soczyste mięso. Dodatek cebulki jeszcze bardziej podkręci smak. Do upieczenia karkówki użyj naczynia żaroodpornego lub brytfanki wyłożonej folią aluminiową. Sprawdzi się także tradycyjny prodiż, marokański tagine lub kociołek zawieszony nad ogniskiem – wtedy już nie musisz używać folii.
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 514
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 73
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 671
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 514
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 73
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 671
Składniki
W miseczce wymieszaj słodką paprykę, zioła, pieprz ziołowy i czarny. Wlej około 3-4 łyżki oleju i wymieszaj. Następnie dodaj sos sojowy, musztardę, miód i 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Karkówkę umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i posól we wszystkich stron. Polej powstałą marynatą mięso, wymieszaj, lekko natrzyj i wstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
Ziemniaki obierz, pokrój na 3-4 części i ugotuj w osolone wodzie na półtwardo. Odlej wodę i odstaw. Wymieszaj 2-3 łyżki oleju lub płynnego masła z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, polej ziemniaki i wymieszaj.
Brytfankę (ok. 20 x 30 cm) wyłóż folią aluminiową tak, aby jej boki wystawały ponad krawędzie naczynia, a po złożeniu arkusze folii nachodziły na siebie. Obierz i pokrój w plasterki cebule. Do brytfanki wyłóż ziemniaki, na nie ułóż porcje marynowanego mięsa, a na wierzch krążki cebuli. Złóż fragmenty folii do środka i włóż brytfankę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 60 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij, rozchyl boki folii i piecz danie odkryte jeszcze przez 10-15 minut, by mięso i ziemniaki nabrały chrupkości.