Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka po karkonosku to niezwykle pożywne i rozgrzewające danie, idealne dla turystów odwiedzających piękne Karkonosze. Mięso jest wyjątkowo miękkie i rozpływające się ustach. Danie jest delikatnie słodkie dzięki młodej marchewce. Pomidory i wino doskonale scalają wszystkie składniki, tworząc wyjątkowe danie. Jest szybkie w przygotowaniu i z powodzeniem można przyrządzić większą porcję do odgrzania dnia następnego.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm. Dopraw je z każdej strony solą i pieprzem.
W garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj wieprzowinę i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony do zezłocenia. Wyjmij mięso i przełóż na talerz, tłuszcz pozostawiając w garnku.
Marchewkę umyj i przekrój wzdłuż na połowy lub ćwiartki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj warzywa do garnka razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem. Gotuj wszystko przez 3 minuty, a następnie włóż z powrotem mięso.
Wlej bulion z kurczaka, przecier pomidorowy i białe wino. Zamieszaj. Zwiększ ogień i doprowadź całość do wrzenia. Przykryj gulasz i gotuj go przez ok. 25 minut, do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Karkówkę po karkonosku podawaj na ciepło, udekorowaną siekaną natką pietruszki.