Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka po karkonosku to niezwykle pożywne i rozgrzewające danie, idealne dla turystów odwiedzających piękne Karkonosze. Mięso jest wyjątkowo miękkie i rozpływające się ustach. Danie jest delikatnie słodkie dzięki młodej marchewce. Pomidory i wino doskonale scalają wszystkie składniki, tworząc wyjątkowe danie. Jest szybkie w przygotowaniu i z powodzeniem można przyrządzić większą porcję do odgrzania dnia następnego.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 818
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 818
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm. Dopraw je z każdej strony solą i pieprzem.
W garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj wieprzowinę i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony do zezłocenia. Wyjmij mięso i przełóż na talerz, tłuszcz pozostawiając w garnku.
Marchewkę umyj i przekrój wzdłuż na połowy lub ćwiartki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj warzywa do garnka razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem. Gotuj wszystko przez 3 minuty, a następnie włóż z powrotem mięso.
Wlej bulion z kurczaka, przecier pomidorowy i białe wino. Zamieszaj. Zwiększ ogień i doprowadź całość do wrzenia. Przykryj gulasz i gotuj go przez ok. 25 minut, do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Karkówkę po karkonosku podawaj na ciepło, udekorowaną siekaną natką pietruszki.