Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zazwyczaj pieczoną karkówkę przygotowuje się z dodatkiem kiszonej kapusty. Tym razem proponuję towarzystwo kapusty białej. Jest równie smaczna. Świetnie smakuje ugotowanymi ziemniakami lub kaszą.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 791
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 206
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31428
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 453
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 791
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 206
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31428
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 453
Składniki
Kapustę myjemy, osuszamy, szatkujemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, wkładamy ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę do bigosu. Gotujemy do miękkości, aż woda odparuje.
Mięso myjemy i osuszamy. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Kroimy w plastry i podsmażamy na oleju.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w półkrążki, czosnek w plasterki. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, sól i pieprz. Mieszamy i chwilę smażymy.
Formę żaroodporną smarujemy olejem. Wkładamy 1/2 kapusty, mięso z cebulą, przykrywamy resztą kapusty. Polewamy sosem powstałym podczas smażenia. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy 1 godzinę. Odkrywamy i jeszcze chwilę zapiekamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.