Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zazwyczaj pieczoną karkówkę przygotowuje się z dodatkiem kiszonej kapusty. Tym razem proponuję towarzystwo kapusty białej. Jest równie smaczna. Świetnie smakuje ugotowanymi ziemniakami lub kaszą.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9563
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9563
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Składniki
Kapustę myjemy, osuszamy, szatkujemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, wkładamy ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę do bigosu. Gotujemy do miękkości, aż woda odparuje.
Mięso myjemy i osuszamy. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Kroimy w plastry i podsmażamy na oleju.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w półkrążki, czosnek w plasterki. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, sól i pieprz. Mieszamy i chwilę smażymy.
Formę żaroodporną smarujemy olejem. Wkładamy 1/2 kapusty, mięso z cebulą, przykrywamy resztą kapusty. Polewamy sosem powstałym podczas smażenia. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy 1 godzinę. Odkrywamy i jeszcze chwilę zapiekamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.