Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka w marynacie z tymianku i wędzonej papryki pieczona w rękawie

Karkówka w marynacie z tymianku i wędzonej papryki pieczona w rękawie

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 8058

Dodano:

Odsłon: 10141

Krucha i wilgotne mięsko, idealne na wykwintny obiad.

Składniki

  • 1,5 kg karkówki
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • Sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oleju
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka w marynacie z tymianku i wędzonej papryki pieczona w rękawie

Przygotowanie

  1. Do miseczki wlewamy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, wędzoną paprykę, tymianek i sos Worcestershire. Wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i zostawiamy w lodówce na ok 8h (najlepiej na całą noc).

  3. Gdy się zamarynuje przekładamy je do rękawa. Ustawiamy piekarnik na 100 stopni i pieczemy godzinę. Po godzinie zwiększamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 3 godziny.

  4. Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy z kaszą lub ziemniakami. Świetnie smakuje z żurawiną lub konfiturą z borówki.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń