Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka w ostrym, ciemnym sosie:

Karkówka w ostrym, ciemnym sosie:

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 2730

Dodano:

Odsłon: 285

Karkówka jest najczęściej podawanym mięsem w naszym domu. Jest soczysta, dzięki tłuszczykowi i bardzo smaczna. Można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów.

Składniki

  • ponad kg karkówki
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy Piri-Piri
  • 1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 210 g domowego ajwaru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 3 łyżki gęstego sosu balsamicznego
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 100 g smalcu lub kilka łyżek oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Mięso pociąć na 1,5 cm płaty. Nie rozbijać.
    Przełożyć do głębokiej miski.
    Składniki marynaty dokładnie rozmieszać z rozdrobnionym czosnkiem i winem.
    Zalać na noc mięso. Odstawić do lodówki.
    Następnego dnia każdy kawałek zrumienić z dwóch stron na smalcu lub oleju.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać pozostałą marynatę. Dodać 1/2 szklanki bulionu , liście i ziele. Piec pod przykryciem 1,5 godziny. W czasie pieczenia sprawdzać czy płyn nie wyparował. Jeśli tak- dolać wodę, bulion lub wino.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń