Do góry

Dania główne Przepis na:

karkówka w sezamie

karkówka w sezamie

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1389

Dodano:

Odsłon: 838

marynowane mięso z karkówki wrzucone na woka smakuje zawsze, tu wariacja sezamowa z odrobiną cynamonu i anyżu i minimalną ilością chilli,w towarzystwie kolendry i jaśminowego ryżu ;-)

Składniki

  • mięso z karkówki ok 60 dkg
  • olej ryżowy
  • olej sezamowy
  • sos ostrygowy
  • sos rybny
  • Cynamon
  • gwiazdki anyżu 2,3 szt.
  • chilli suszone
  • cebulka dymka
  • ziarno sezamu
  • świeża kolendra
  • ryż jaśminowy
  • czerwona cebula
  • czosnek 2 ząbki
  • Sos sojowy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. karkówkę kroimy na cienkie paseczki ( najcieńsze jak się da-możemy ją wcześniej schłodzić w zamrażalniku tak aby lepiej się kroiła )
    przekładamy do podłużnego,szklanego naczynia,podlewamy sosem rybnym,sojowym i ostrygowym,dodajemy olej sezamowy,cynamon,anyż,chilli,pokrojoną dymkę,2 zmiażdżone ząbki czosnku,piórka czerwonej cebuli i pół pęczka świeżej kolendry
    W takiej marynacie trzymamy mięso w lodówce ok doby

  2. na drugi dzień ,po wyjęciu z marynaty,smażymy w woku na oleju ryżowym na chrupko kawałki karkówki,podlewamy jeszcze sosem rybnym delikatnie,cynamonem i dodajemy ziarna sezamu i trochę świeżej kolendry

  3. podajemy z ryżem jaśminowym,świeżą kolendrą,sezamem i ew. z sałatką kimchi
    smakuje wybornie,mniammm...;-)

    Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń