Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka w sosie to przepis znany chyba wszystkim. To danie bardzo często gości na polskich stołach. Odpowiednio przygotowane jest aromatyczne i wyraziste, a mięso mięciutkie. Z pewnością nieoczywistym jest tutaj dodatek musztardy, która jednak świetnie komponuje się ze smakiem własnym karkówki.
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Karkówkę oczyść i umyj. Osusz mięso papierowym ręcznikiem. Podziel je na kotlety o grubości ok. 2-3 cm.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą: kminek, paprykę, sól i pieprz. Natrzyj kotlety przyprawami z obu stron.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Obsmażaj kotlety z obu stron na bardzo gorącym tłuszczu przez 2-3 minuty. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na talerz pod lekkim kątem, by soki mogły puścić.
Na tę samą patelnię dodaj kolejną łyżkę masła. Włóż na nią posiekany drobno czosnek i smaż przez minutę. Dodaj liść laurowy, bulion, tymianek i musztardę. Wymieszaj wszystko do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelnię przełóż z powrotem kotlety i przykryj naczynie pokrywką. Ogień zmniejsz na mały. Gotuj całość przez 30-45 minut, dość często mieszając. Czas obróbki cieplnej zależy od grubości kotletów i pożądanego stopnia miękkości.
Karkówkę w sosie podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego dodatku skrobiowego: ziemniaków, ryżu, kaszy.