Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka w sosie to przepis znany chyba wszystkim. To danie bardzo często gości na polskich stołach. Odpowiednio przygotowane jest aromatyczne i wyraziste, a mięso mięciutkie. Z pewnością nieoczywistym jest tutaj dodatek musztardy, która jednak świetnie komponuje się ze smakiem własnym karkówki.
Karkówka z grilla? Rewelacja w majowe weekendy ...a co jak pogoda się nie ud...
Odsłon: 24302
Duszona karkówka w sosie cebulowym z dodatkiem musztardy.
Odsłon: 17649
Tak przygotowana karkówka przypadnie do gustu osobom lubiącym mniej pikantne...
Odsłon: 5135
Kto chce pomysł na pyszny obiad w niespełna 20 minut ? zachęcam wszystkich do...
Odsłon: 173
Święta to dla mnie festiwal mięs, u mnie oczywiście nie może zabraknąć boczku...
Odsłon: 956
Szybkie ,smaczne mięsko które praktycznie nie trzeba za dużo pilnować przy sm...
Odsłon: 729
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to prosty sposób na pyszny , szybki i sycą...
Odsłon: 530
Kto chce pomysł na pyszny obiad w niespełna 20 minut ? zachęcam wszystkich do...
Odsłon: 173
Święta to dla mnie festiwal mięs, u mnie oczywiście nie może zabraknąć boczku...
Odsłon: 956
Szybkie ,smaczne mięsko które praktycznie nie trzeba za dużo pilnować przy sm...
Odsłon: 729
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to prosty sposób na pyszny , szybki i sycą...
Odsłon: 530
Składniki
Karkówkę oczyść i umyj. Osusz mięso papierowym ręcznikiem. Podziel je na kotlety o grubości ok. 2-3 cm.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą: kminek, paprykę, sól i pieprz. Natrzyj kotlety przyprawami z obu stron.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Obsmażaj kotlety z obu stron na bardzo gorącym tłuszczu przez 2-3 minuty. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na talerz pod lekkim kątem, by soki mogły puścić.
Na tę samą patelnię dodaj kolejną łyżkę masła. Włóż na nią posiekany drobno czosnek i smaż przez minutę. Dodaj liść laurowy, bulion, tymianek i musztardę. Wymieszaj wszystko do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelnię przełóż z powrotem kotlety i przykryj naczynie pokrywką. Ogień zmniejsz na mały. Gotuj całość przez 30-45 minut, dość często mieszając. Czas obróbki cieplnej zależy od grubości kotletów i pożądanego stopnia miękkości.
Karkówkę w sosie podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego dodatku skrobiowego: ziemniaków, ryżu, kaszy.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety mielone
Dania główne
Szybkie danie z łodygi brokuła (stir-fry)
Dania główne
Jajka sadzone, ziemniaki sałata.
Dania główne
Kotlet jak schabowy z karkówki
Kotlety mielone
Moje pyszne kotlety mielone z podsmażoną cebulką i czosnkiem
Odsłon: 123
Szybkie danie z łodygi brokuła (stir-fry)
Szybkie danie z łodygi brokuła po raz pierwszy zrobiłam już jakiś czas temu....
Odsłon: 77