Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dla tych, którym znudziła się już karkówka z grilla, bo to delikatne i kruche mięso w aromatycznym sosie. Przepis przywiozłem z Siedliska nad jeziorem u Basi i Grzesia - serdecznie polecam ich kuchnię i pensjonat ;-)
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 499
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 387
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 499
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 387
Składniki
Karkówkę kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Jak się porządnie przyrumieni, przekładamy do żaroodpornego naczynia (wybieramy takie z pokrywką).
W czasie, kiedy smaży się mięso, cebulę kroimy w piórka a paprykę w kostkę, a potem smażymy na tej samej patelni, na której przyrządzaliśmy karkówkę. Jak już cebula się zeszkli, a papryka nieco zmięknie, przekładamy je na kotlety.
A w czasie, kiedy smaży się cebula i papryka, zabieramy się za pieczarki: myjemy je, kroimy w ćwiartki lub ósemki, a potem smażymy, aż odparują i nieco się zrumienią, po czym przekładamy je do naczynia z mięsem.
Teraz czas na ogórki: kroimy je w kostkę i rozkładamy równomiernie na mięsie i warzywach.
Zalewę z ogórków odcedzamy i mieszamy z ketchupem. Gotowym sosem zalewamy nasze danie, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 1,5 - 2 godziny. Podajemy z ryżem. Smacznego !!!