Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla miłośników potraw grillowanych mamy dziś propozycję wyśmienitej karkówki grillowanej uprzednio dobrze zamarynowanej. Marynata to połowa sukcesu w grillowaniu. Dzięki niej mięso jest kruche i wyraziste w smaku.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5667
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 572
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5667
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 572
Składniki
Karkówkę marynujemy co najmniej kilka godzin przed grillowaniem. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Lekko rozbijamy mięso pięścią lub pałką (nie ubijamy kotletów jak schabowych!). Układamy w naczyniu.
Do miseczki wlewamy płynne składniki, sól, liście laurowe, ziele angielskie w całości, paprykę, pieprz ziołowy oraz tymianek i rozmaryn. Dodajemy pokrojoną w krążki cebulę. Łączymy składniki marynaty dokładnie i gotową marynatą polewamy karkówkę. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kotlety przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na 1-2 dni.
Tuż przed grillowaniem doprowadzamy karkówkę do temperatury pokojowej, oczyszczamy z cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych i kładziemy na rozgrzany na ruszt. Grillujemy mięso po 5-6 minut z każdej strony. Grillujemy mięso, aż się przyrumieni na dużym ogniu, na koniec odkładamy kotlety na bok rusztu, gdzie jest mniejszy ogień, na kilka minut, aby „doszły”. Po tym czasie zdejmujemy karkówkę z rusztu. Karkówka z grilla gotowa!