Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne danie jednogarnkowe:) Plastry karkówki pieczone z cebulą i czosnkiem w sosie z keczupu i coli. Minimum pracy i maksimum smaku i zadowolenia:)
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 560
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 560
Składniki
Karkówkę kroimy w plastry podobnej grubości /ok. 2 cm/ i lekko rozbijamy dłonią. Cebule obieramy i kroimy w ćwierć piórka. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę karkówki, na niej plastry cebuli i czosnku i zalewamy częścią zalewy. Ponownie układamy warstwę mięsa, cebuli i czosnku i znów zalewa. I tak do wyczerpania składników pamiętając, że na wierzchu powinna być zalewa. /U mnie wyszły dwie warstwy mięsa ale wszystko zależy od wielkości naczynia żaroodpornego i grubości plastrów mięsa/
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 100 min. Karkówkę z pysznym sosem możemy podawać z pieczywem, kaszą, ryżem lub ziemniakami:) * Do marynaty możemy użyć zarówno keczupy łagodnego jak i pikantnego - w zależności jaką wersję dania wolimy. Jeśli wolimy naprawdę ostre smaki możemy oprócz słodkiej papryki dodać trochę chili.