Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon grillowy powoli dobiega końca więc karkówka wraca z powrotem do kuchni. Co powiecie na pomysł aby zapiec ją z kiszoną kapustą ? Ja już wiem że warto i nieraz wrócę do tego przepisu.
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 101
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 96
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 101
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 96
Składniki
Plastry karkówki rozklepujemy i doprawiamy każdy plaster przyprawami z odrobiną oliwy i odstawiamy na ok 30 minut. W między czasie oczyszczamy pieczarki, szatkujemy je i podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną mocząc i cedząc pozbawiamy nadmiaru kwaśności (wedle uznania) szatkujemy na drobniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek i uzupełniamy poziom wody do poziomu kapusty w garnku dodając listki, ziele i pieprz (żona użyła by kostki rosołowej) . Całość gotujemy do miękkości kapusty. Połową ugotowanej kapusty wykładam dno naczynia żaroodpornego a na niej podsmażoną na maśle (tak tylko aby zamknąć pory mięsa) kawałki karkówki. Całość nakrywam resztą kapusty i polewam wszystko śmietaną kremówką. Zapiekam ok 40 minut w 190oC.