Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karmazyn to ryba o charakterystycznym czerwonym zabarwieniu skóry, mięso natomiast jest białe i delikatne w smaku. Karmazyn jest rybą, którą charakteryzuje niska zawartość tłuszczu i cholesterolu. 100 g karmazyna to tylko 79 kalorii. Ponadto w 100 g mięsa znajduje się wiele cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: 35% dziennego zapotrzebowania fosforu, 52% dziennego zapotrzebowania selenu, 63% dziennego zapotrzebowania witaminy B12. W mięsie karmazyna znajduje się również potas, magnez, niacyna oraz wapń. Istotne również jest to, że mięso karmazyna charakteryzuje się niską akumulacją rtęci co jest istotne przy wyborze ryb morskich.
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 817
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 151
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 109
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 82
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 817
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 151
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 109
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 82
Składniki
Przygotowanie ryby: Kamienie solne wkładamy do piecyka. Nagrzewamy je w 200°C przez 30 minut. Na kamieniach układamy filety lekko oprószone solą. Pieczemy przez 5 minut. Przygotowanie ziemniaków: Umyte ziemniaki obgotowuje w osolonym wrzątku przez 15 minut. Ziemniaki kroimy w ósemki. Oprószamy solą i skrapiamy olejem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez około 25 minut, aż się zrumienią. Upieczone ziemniaczki posypujemy przyprawami. Przygotowanie sałatki: Jarmuż rwiemy na drobne kawałki. Dodajemy cienko pokrojoną cebulę. Polewamy olejem, sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Jarmuż dokładnie masujemy, aż zmniejszy objętość o połowę i zacznie ładnie błyszczeć od oleju. Do jarmużu dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Podanie: Z piecyka ostrożnie wyjmujemy kamienie. Uwaga będą bardzo gorące. Ja wyjmuje je szczypcami kuchennymi. Kamienie układamy na kratkach lub drewnianych deskach. Obok podajemy ziemniaki i sałatkę.