Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy jak ryba, to powiedzenie coraz mniej jest prawdzie. Duża część łatwo dostępnych gatunków ryb pochodzi z hodowli, gdzie ryby często karmione są paszami pełnymi antybiotyków, GMO lub dodatków hormonalnych. Nie jest to obojętne dla naszego zdrowa i takie ryby zamiast wspomagać nasz organizm będą bardziej nam szkodzić. Dostępne natomiast gatunki dziko żyjące mogą zawierać w swoim mięsie metale ciężkie np. rtęć i ołów. Niezwykle ważne jest więc to, żeby w przypadku gatunków dziko żyjących sprawdzać łowiska, z których pochodzi ryba, a w przypadku ryb hodowlanych czym była karmiona i w jakich warunkach była hodowana. Biorąc pod uwagę powyższe bardzo istotne jest to, że mięso karmazyna charakteryzuje się niską akumulacją rtęci co jest ważne przy wyborze ryb morskich. Odnośnie karmazyna to ryba o charakterystycznym czerwonym zabarwieniu skóry, mięso natomiast jest białe i delikatne w smaku. Karmazyn jest rybą, którą charakteryzuje niska zawartość tłuszczu i cholesterolu. 100 g karmazyna to tylko 79 kalorii. Ponadto w 100 g mięsa znajduje się wiele cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: 35% dziennego zapotrzebowania fosforu, 52% dziennego zapotrzebowania selenu, 63% dziennego zapotrzebowania witaminy B12. W mięsie karmazyna znajduje się również potas, magnez, niacyna oraz wapń. Jest to więc ryba, która powinna często gościć w naszym jadłospisie.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 395
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 395
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Przygotowanie ryby: Sól morską, sezam i pestki dyni rozcieramy w moździerzu. Kamienie solne wkładamy do piecyka. Nagrzewamy je w 200°C przez 30 minut. Na kamieniach układamy filety oprószone mieszanką soli, sezamu i pestek dyni. Pieczemy przez 5 minut.
Przygotowanie ziemniaków: Umyte ziemniaki obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 15 minut. Ziemniaki kroimy w ósemki. Oprószamy solą i skrapiamy olejem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez około 25 minut, aż się zrumienią. Upieczone ziemniaczki posypujemy ziołami.
Przygotowanie sałatki: Sałatę rwiemy na drobne kawałki. Jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sałatę. Dodajemy cienko pokrojoną cebulę i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Podanie: Z piecyka ostrożnie wyjmujemy kamienie. Uwaga będą bardzo gorące. Ja wyjmuje je szczypcami kuchennymi. Kamienie układamy na żaroodpornych deskach lub talerzach. Obok układamy ziemniaki i sałatkę. Całość posypujemy natką pietruszki i czerwonym pieprzem.