Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo ciekawe połączenie składników w wyjątkowym wydaniu
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5358
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5358
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
W garnku przyrumieniamy cukier na złoty karmel, dodajemy wodę. Do miski wsypujemy mąkę, 2 jaja i ostudzony karmel; wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy i kroimy w szerokie paski (ok. 6 - 8 cm).
Siekamy orzechy laskowe i ziemne, dodajemy migdały, wrzucamy do mielonego sera, dodając posiekaną bazylię, 1 żółtko i posiekany czosnek; solimy, pieprzymy, wszystko mieszamy. Każdy pasek ciasta smarujemy rozmąconym jajem.
Z farszu formujemy kulki i kładziemy na pasku co 6 cm, na to nakładamy drugi pasek. Usuwamy dłonią nadmiar powietrza wokół kulek farszu, brzegi ściskamy i wycinamy trójkąty ravioli. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy przez 3 minuty od wypłynięcia pierożków na powierzchnię.
Czosnek kroimy w plasterki, suszone pomidory siekamy, wrzucamy razem na patelnię. Dolewamy olej z pomidorów, dodajemy śmietankę, sól, pieprz i masło, redukujemy sos stale mieszając. Ugotowane ravioli odcedzamy i przerzucamy do sosu, dodajemy posiekaną bazylię; podajemy z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.