Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawałki filetów z karpia smażone na maśle klarowanym, to jedna z najlepszych ryb na stole wigilijnym, smakuje zarówno na ciepło zaraz po usmażeniu jak i na zimno. Marynuję karpia w plastrach cebuli całą noc, jest niezwykle aromatyczna.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24867
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6007
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 251
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24867
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6007
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 251
Składniki
Karpia oczyść z łusek, wypatrosz, przedziel na pół i wyfiletuj. Wypłukaj dokładnie kilka razy, włóż do miski i zalej mlekiem mocz około 2 godziny, wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym, skrop obficie sokiem z cytryny , następnie posyp solą i pieprzem. Cebulę obierz pokrój w plastry , i ułóż na karpiu. Karpia ułóż na tacy owiń folię spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjmij rybę, osusz lekko ręcznikiem papierowym. Jajka roztrzep w misce, do dwóch kolejnych wsyp mąkę i bułkę tartą. Na patelni rozgrzej masło klarowane i obtaczaj karpia w mące , jajku i bułce tartej. Smaż na małym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Karpia podaj z sałatkę z ziemniaków i ogórków kiszonych, przepis na moim profilu. Polecam.