Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na karpia to klasyka polskiej kuchni. Marynowanie w cebuli i soku z cytryny sprawia, że ryba nabiera wyjątkowego aromatu i jest niezwykle delikatna. Chrupiąca panierka dodaje mu charakteru i apetycznego wyglądu.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2335
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3482
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4233
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74207
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 579
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2335
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3482
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4233
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74207
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 579
Składniki
Karpia oczyść z łusek, wypatrosz, dokładnie umyj i podziel na dzwonka. Każdy kawałek osusz papierowym ręcznikiem.
Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Kawałki karpia oprósz solą i pieprzem, a następnie skrop sokiem z cytryny.
W głębokim naczyniu ułóż warstwami: dzwonka karpia i cebulę, aż zużyjesz wszystkie składniki. Przykryj naczynie i odstaw do lodówki na noc.
Na drugi dzień wyjmij karpia z lodówki i usuń cebulę. W jednej misce roztrzep jajka z odrobiną soli i pieprzu, a w drugiej przygotuj bułkę tartą do panierowania.
Każdy kawałek karpia zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej, delikatnie dociskając panierkę.
Na patelni rozgrzej masło z olejem.
Smaż dzwonka karpia na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż panierka będzie złocista i chrupiąca, a ryba dobrze usmażona.