Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na karpia to klasyka polskiej kuchni. Marynowanie w cebuli i soku z cytryny sprawia, że ryba nabiera wyjątkowego aromatu i jest niezwykle delikatna. Chrupiąca panierka dodaje mu charakteru i apetycznego wyglądu.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 170
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 865
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3991
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20014
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 170
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 865
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3991
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20014
Składniki
Karpia oczyść z łusek, wypatrosz, dokładnie umyj i podziel na dzwonka. Każdy kawałek osusz papierowym ręcznikiem.
Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Kawałki karpia oprósz solą i pieprzem, a następnie skrop sokiem z cytryny.
W głębokim naczyniu ułóż warstwami: dzwonka karpia i cebulę, aż zużyjesz wszystkie składniki. Przykryj naczynie i odstaw do lodówki na noc.
Na drugi dzień wyjmij karpia z lodówki i usuń cebulę. W jednej misce roztrzep jajka z odrobiną soli i pieprzu, a w drugiej przygotuj bułkę tartą do panierowania.
Każdy kawałek karpia zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej, delikatnie dociskając panierkę.
Na patelni rozgrzej masło z olejem.
Smaż dzwonka karpia na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż panierka będzie złocista i chrupiąca, a ryba dobrze usmażona.