Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Karp w galarecie przepis babci
  • Dania główne
  • Przepis na

Karp w galarecie przepis babci

11.08.2025 Odsłon: 20004
5.0 (18 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Karp w galarecie to jedno z tych tradycyjnych dań, które nieodmiennie kojarzą się z rodzinnym domem i świętami, zwłaszcza Bożym Narodzeniem. Dla wielu z nas to smak dzieciństwa, powracający co roku na wigilijnym stole, przygotowywany według sprawdzonego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Przepis babci ma w sobie coś wyjątkowego - prostotę, naturalne składniki i dopracowane sposoby przygotowania, dzięki którym danie zawsze wychodzi idealnie.

Karp w galarecie w tej klasycznej odsłonie to potrawa nie tylko smaczna, ale i piękna na stole. Kolorowe kawałki warzyw zanurzone w klarownej galaretce otaczają delikatne mięso ryby, tworząc dekoracyjny i elegancki przysmak, który przyciąga wzrok. Choć dziś często szukamy nowoczesnych wersji tego dania, warto wrócić do sprawdzonego przepisu na Boże Narodzenie babci, bo to właśnie on gwarantuje ten niepowtarzalny, klasyczny smak. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Karp w galarecie - przepis na tradycyjne danie babci 

Przepis na karpia w galarecie w tej tradycyjnej wersji opiera się na kilku prostych, ale kluczowych zasadach. Przede wszystkim niezwykle ważna jest jakość ryby. Najlepiej, jeśli uda ci się kupić świeżego karpia od sprawdzonego sprzedawcy. Jeśli przygotowujesz go z płata, pamiętaj, by dokładnie sprawdzić i delikatnie usunąć ości. Dla smaku i aromatu można też gotować rybę razem z kawałkiem skóry. 

Bulion warzywny, w którym gotuje się karp, to fundament tego przepisu. Gotuj marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego spokojnie, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie i oddadzą swój smak wywarowi. Dopiero wtedy włóż kawałki ryby i gotuj bardzo krótko (maksymalnie 10 minut). Dzięki temu karp pozostanie delikatny i nie rozpadnie się. 

Jednym z najcenniejszych trików, jakie stosowały nasze babcie, jest klarowanie wywaru białkiem jajka. Wystarczy roztrzepać białko, dodać do lekko gotującego się bulionu i przez chwilę podgrzewać. Białko „złapie” wszystkie drobinki i osady, które mogłyby zmętnić galaretkę. Potem wystarczy przelać całość przez drobne sitko lub gazę. Dzięki temu galareta do karpia będzie przejrzysta i bardzo elegancka. 

Kolejna wskazówka dotyczy żelatyny. Zawsze dokładnie odmierzyć ilość według instrukcji na opakowaniu i dobrze ją rozpuścić, najlepiej w niewielkiej ilości ciepłego wywaru, zanim wlejesz ją z powrotem do garnka. W ten sposób unikniesz grudek i nierównomiernego tężenia galaretki.

Czym udekorować karpia w galarecie? 

Najczęściej do dekoracji używa się warzyw, które wcześniej gotowały się w wywarze z karpia. Marchewkę można pokroić w cienkie plasterki lub ozdobnie, np. w ząbki czy małe kwiatki przy pomocy specjalnego nożyka. Dodatkowo możesz wykorzystać plasterki korzenia pietruszki czy selera - będą delikatne w smaku, a jednocześnie dodadzą galarecie kolorów. 

Bardzo ładnie, razem z rybą w galarecie, prezentują się listki świeżej natki pietruszki lub koperku, które zatopione w przejrzystej galaretce wyglądają niezwykle dekoracyjnie. Możesz także dodać kilka cienkich plasterków cytryny (lub drobnych półplasterków, ułożonych w wachlarzyk), które pięknie kontrastują z kolorem ryby i warzyw. 

Warto także pokusić się o kilka ziarenek groszku konserwowego lub kilku ziarenek kolorowego pieprzu - to drobne, ale bardzo efektowne akcenty, które ożywią wygląd dania z rybą. Jeśli chcesz, możesz też udekorować wierzch już zastygniętej galarety przed podaniem - na przykład plasterkami cytryny lub dodatkową gałązką koperku. 

Sposób podania wigilijnego karpia w galarecie 

Na koniec bardzo ważna rada - gotową galaretę wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu dobrze zastygnie i smaki jeszcze bardziej się przegryzą. Karpia w galarecie możesz podać z tartym chrzanem, ćwikłą z chrzanem, plasterkami cytryny lub świeżym pieczywem - najlepiej białym, lekko chrupiącym. Świetnie smakuje także z odrobiną masła i posypką z koperku. Dzięki tym dodatkom delikatne mięso ryby i lekko kwaskowa galaretka nabierają wyrazistości i jeszcze bardziej podkreślają tradycyjny charakter tego dania.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4466

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1074

do 30 min 30 min
12
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 305

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

risotto pomidorowe

Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 473

do 60 min 60 min
3
smaker
smaker
Dania główne

Lasagne z tortilli

Dania główne Lasagne z tortilli

Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Zapiekanki

Odsłon: 3232

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Desery

Domowe lody w minutę

Desery Domowe lody w minutę

Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...

  • Owoce

Odsłon: 38801

do 15 min 15 min
56
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4466

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1074

do 30 min 30 min
12
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 305

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

risotto pomidorowe

Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 473

do 60 min 60 min
3
smaker
smaker
Dania główne

Lasagne z tortilli

Dania główne Lasagne z tortilli

Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Zapiekanki

Odsłon: 3232

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Desery

Domowe lody w minutę

Desery Domowe lody w minutę

Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...

  • Owoce

Odsłon: 38801

do 15 min 15 min
56
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Karp w galarecie przepis babci
Autor:
smaker
do 30 min
5-6 osób

Składniki

  • płat z karpia,
  • pół cebuli,
  • 2 marchewki,
  • kawałek pora,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • łyżka octu,
  • liść laurowy,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • białko jaja,
  • żelatyna,
  • sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1

Marchewkę, selera, pora, pietruszkę i połówkę cebuli obierz i oczyść. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie i wszystko zalej w garnku wodą. Gotuj do miękkości. Następnie włóż kawałki ryby i gotuj maksymalnie 10 minut.

2

Wyjmij ostrożnie, aby kawałki ryby były w całości. Ostudź na talerzu.

3

Do reszty wywaru dodaj ocet i zamieszaj. Dodaj żelatynę. Jeżeli zależy ci na otrzymaniu czystej galaretki, dodaj roztrzepane białko i chwilę gotuj. Następnie przelej go przez drobne sitko. Do czystego wywaru dodaj żelatynę (ilość według instrukcji na opakowaniu).

4

Do miseczek czy innych naczyń na galaretki włóż kawałki ryby i warzyw. To od ciebie zależy, jak finalnie będzie wyglądać galaretka. Zalej wywarem z żelatyną, ostudź i poczekaj, aż stężeją.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki