Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo soczysty, delikatny karp zapieczony w aromatycznym ryżu z dodatkiem szafranu i warzyw.
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 378
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1452
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5653
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 321
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 378
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1452
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5653
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 321
Składniki
Oczyszczonego i pokrajanego na dzwonka karpia nacieram solą, masłem, imbirem, czosnkiem i skrapiam cytryną. Zostawiam na godzinę w chłodnym miejscu.
W żaroodpornym naczyniu mieszam wypłukany, suchy ryż z szafranem, solą, pieprzem i curry.
Następnie mieszam ryż ze startymi na drobnym oczku warzywami, dodaję wodę i kawałki masła. Przykrywam formę i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C. Po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 150°C stopni i duszę 15 minut.
Na wierzch prawie miękkiego ryżu z warzywami układam porcje ryby z położonymi plastrami cytryny. Naczynie przykrywam i zapiekam jeszcze 30 minut.
Gotową potrawę posypuję natką pietruszki.
Tak przygotowany karp jest niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku.