Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo soczysty, delikatny karp zapieczony w aromatycznym ryżu z dodatkiem szafranu i warzyw.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 56
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 89
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 56
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 89
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Składniki
Oczyszczonego i pokrajanego na dzwonka karpia nacieram solą, masłem, imbirem, czosnkiem i skrapiam cytryną. Zostawiam na godzinę w chłodnym miejscu.
W żaroodpornym naczyniu mieszam wypłukany, suchy ryż z szafranem, solą, pieprzem i curry.
Następnie mieszam ryż ze startymi na drobnym oczku warzywami, dodaję wodę i kawałki masła. Przykrywam formę i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C. Po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 150°C stopni i duszę 15 minut.
Na wierzch prawie miękkiego ryżu z warzywami układam porcje ryby z położonymi plastrami cytryny. Naczynie przykrywam i zapiekam jeszcze 30 minut.
Gotową potrawę posypuję natką pietruszki.
Tak przygotowany karp jest niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku.