Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka to jedno z popularniejszych i chętnie zajadanych polskich ciast. Nie ma chyba osoby, która byłaby w stanie oprzeć się temu delikatnemu, puszystemu ciastu i aksamitnemu kremowi w środku. W tym przepisie do masy budyniowej dodaliśmy serek mascarpone, dzięki czemu deser staje się bardziej wykwintny i elegancki. Delikatność serka świetnie komponuje się z lekkością ciasta. Karpatkę z mascarpone serwuj dobrze schłodzoną, posypaną cukrem pudrem.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1591
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 703
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 689
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 285
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1591
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 703
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 689
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 285
Składniki
Upieczone ciasto przekrój na równe połowy. Jedną część posmaruj kremem, a przykryj drugim. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Ze względu na łatwość „przechwytywania” przez krem zapachów lodówki, przykryj tacę z deserem pokrywą lub zawiń folią aluminiową. Karpatkę z mascarpone wyjmij z lodówki, posyp cukrem pudrem i bezpośrednio podawaj.
Przygotuj ciasto. W garnku umieść wodę i margarynę. Podgrzewaj, aby tłuszcz się rozpuści, po czym wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Odstaw garnek do lekkiego przestygnięcia. Do ciepłego ciasta wbij jajko oraz dodaj olej i zmiksuj na gładką masę. Dużą, czarną blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, po czym wyłóż na nią ciasto i równomiernie rozprowadź. Wstaw do pieca nagrzanego o 200°C na ok. 20-25 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto do przestygnięcia.
Wykonaj krem. 250 ml mleka wlej do garnka, wsyp cukier i cukier waniliowy, po czym zacznij podgrzewać. W misce dokładnie wymieszaj resztę mleka, żółtka i obie mąki. Wlej mączną mieszaninę na gotujące się mleko i cały czas mieszając, przygotuj budyń. Garnek zdejmij z ognia, przykryj talerzykiem i zostaw do ostygnięcia. W misie miksera utrzyj miękkie masło z dodawanym partiami zimnym budyniem. Miksuj powoli i partiami, aby uzyskać gładki krem. Na koniec dodaj serek mascarpone i dokładnie utrzyj masę.