Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartacze

Kartacze

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 278

Dodano:

Odsłon: 3559

Stary sprawdzony wielokrotnie przepis na kartacze :)

Składniki

  • 5 kg ziemniaków
  • 80 dag mięsa mielonego
  • boczek z cebulką dla okrasy
  • sól, pieprz,
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, 4 kg starkować jak na placki a następnie odcisnąć przez ściereczkę.

  2. Pozostałe ziemniaki ok. 1 kg ugotować w osolonej wodzie, następnie przecisnąć przez praskę lub potłuc tak aby nie było grudek.

  3. Masę z odciśniętych ziemniaków podzielić na trzy równe porcje, czwartą porcję stanowią ziemniaki ugotowane i potłuczone. Proporcja ta wynosi 3:1.

  4. Dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i wszystko dokładnie wymieszać. Mielone należy doprawić przyprawami do uzyskania smaku.

  5. Uformować kartacze faszerując mielonym. Kartacze wrzucać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki mąki ziemniaczanej, aby wrzątek nie wypłukał skrobi.

  6. Gotować 45 min, po wyjęciu okrasić przesmażonym boczkiem z cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jan16 29 stycznia Bardzo dobry przepis i na pewno są smaczne :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń