Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartacze, to kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane gotowanym mięsem, zmielonym, okraszone skwarkami z cebulą.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1395
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1111
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2165
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1395
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1111
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2165
Składniki
Okrasa: Pokrojoną w kostkę pachwinę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.
3 kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostały kilogram ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej.
Gotowane mięso mielimy, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej.
Formujemy kartacze.
Stopniowo wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 3 minuty od wypłynięcia kartaczy do góry.
Gotowe kartacze podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.
Smaczne są również na drugi dzień, podsmażone. Smacznego!!!