Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartoflak z boczkiem i cebulą w osłonce.

Kartoflak z boczkiem i cebulą w osłonce.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1740 Ocena: 28176

Dodano:

Odsłon: 267

Masa ziemniaczana z boczkiem i cebulą umieszczona w osłonce poliamidowej. Kartoflak z osłonki, pokrojony w grube plastry i usmażony na gorącym tłuszczu na rumiany kolor, jest bardzo smaczny.

Składniki

  • ziemniaki 4 kg
  • jajka kurze 6 szt.
  • mąka pszenna 6 łyżek
  • kasza manna 5 łyżek
  • boczek surowy 30 dag
  • cebula 2 szt.
  • osłonka poliamidowa fi 100 mm
  • Przyprawy:
  • sól morska 2 łyżki
  • majeranek 4 łyżki
  • pieprz ziołowy 3 łyżeczki
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kartoflak z boczkiem i cebulą w osłonce.

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe suche przyprawy. W między czasie kroimy w kostkę boczek i 2 cebule. Wszystkie pokrojone składniki smażymy na patelni, usmażone studzimy i dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Osłonki poliamidowe dzielimy na odpowiedniej długości kawałki i moczymy w ciepłej wodzie. Gotową masą ziemniaczaną luźno napełniamy osłonki, gdyż podczas parzenia masa ziemniaczana spęcznieje. Gotowe batony z masą ziemniaczaną ścisło zawiązujemy z obu stron i parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza 100 minut. Po procesie parzenia studzimy batony i ostudzone umieszczamy w lodówce. Kartoflak w batonach kroimy w grubsze plastry i smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń