Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 1162
Dodano: 19.02.2014
Odsłon: 4361
> 6 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
SOS:
Mięso smażymy na margarynie do momentu zrumienienie - przekładamy do garnka starając się pozostawić jak najwięcej tłuszczy na patelni.
Na pozostałym tłuszczu z mięsa smażymy cebulę pokrojoną w pół księżyce. Gdy cebula ładnie się zarumieni zalewamy ją woda i gotujemy na patelni. Co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką i skrobiąc pozostałe mięsko aby ładnie odeszło od patelni i zmieszało się z cebulą. Gdy woda się zagotuje przelewamy całość do garnka z podsmażonym mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kostkę do pieczeni.
Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Zagęszczamy wodą z mąką, i w razie potrzeby dosmaczamy solą, pieprzem, i vegetą.
BURAKI:
Buraki gotujemy aż będą miękkie - studzimy. Następnie obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Siekamy w drobną kostkę cebulę i dodajemy do buraków. Dosmaczamy łyżką octu, 2-3 łyżkami oleju, solą, pieprzem i łyżka cukrem. Wszystko mieszamy i próbujemy czego brakuje, następnie dosmaczamy według uznania.
Kaszę gryczaną prażoną gotujemy tak jak na opakowaniu w osolonej wodzie.
SMACZNEGO ............
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)