Do góry

Dania główne Przepis na:

kasza Gryczana prażona, pyszna i zdrowa.

kasza Gryczana prażona, pyszna i zdrowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 1070

Dodano:

Odsłon: 3732

Nigdy nie lubiłam kaszy gryczanej jednak, po spróbowaniu tej kaszy ale prażonej zmieniłam o niej zdanie i jest teraz moją ulubioną kaszą :-)

Składniki

  • kasza gryczana PRAŻONA
  • SOS:
  • mięso na gulasz - pół kilo
  • cebula biała
  • liść laurowy (2 szt.), ziele angielskie (4-5 szt.), sól, pieprz,
  • vegeta, kostka do pieczeni "knorr"
  • BURAKI:
  • Buraki
  • Cebula biała
  • cukier, olej, ocet, sól, pieprz
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
kasza Gryczana prażona, pyszna i zdrowa.

Przygotowanie

  1. SOS:
    Mięso smażymy na margarynie do momentu zrumienienie - przekładamy do garnka starając się pozostawić jak najwięcej tłuszczy na patelni.

    Na pozostałym tłuszczu z mięsa smażymy cebulę pokrojoną w pół księżyce. Gdy cebula ładnie się zarumieni zalewamy ją woda i gotujemy na patelni. Co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką i skrobiąc pozostałe mięsko aby ładnie odeszło od patelni i zmieszało się z cebulą. Gdy woda się zagotuje przelewamy całość do garnka z podsmażonym mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kostkę do pieczeni.
    Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Zagęszczamy wodą z mąką, i w razie potrzeby dosmaczamy solą, pieprzem, i vegetą.

  2. BURAKI:
    Buraki gotujemy aż będą miękkie - studzimy. Następnie obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Siekamy w drobną kostkę cebulę i dodajemy do buraków. Dosmaczamy łyżką octu, 2-3 łyżkami oleju, solą, pieprzem i łyżka cukrem. Wszystko mieszamy i próbujemy czego brakuje, następnie dosmaczamy według uznania.

  3. Kaszę gryczaną prażoną gotujemy tak jak na opakowaniu w osolonej wodzie.

    SMACZNEGO ............

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń