Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy nie lubiłam kaszy gryczanej jednak, po spróbowaniu tej kaszy ale prażonej zmieniłam o niej zdanie i jest teraz moją ulubioną kaszą :-)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4944
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13363
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5828
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7500
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4944
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13363
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5828
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7500
Składniki
SOS: Mięso smażymy na margarynie do momentu zrumienienie - przekładamy do garnka starając się pozostawić jak najwięcej tłuszczy na patelni. Na pozostałym tłuszczu z mięsa smażymy cebulę pokrojoną w pół księżyce. Gdy cebula ładnie się zarumieni zalewamy ją woda i gotujemy na patelni. Co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką i skrobiąc pozostałe mięsko aby ładnie odeszło od patelni i zmieszało się z cebulą. Gdy woda się zagotuje przelewamy całość do garnka z podsmażonym mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kostkę do pieczeni. Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Zagęszczamy wodą z mąką, i w razie potrzeby dosmaczamy solą, pieprzem, i vegetą.
BURAKI: Buraki gotujemy aż będą miękkie - studzimy. Następnie obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Siekamy w drobną kostkę cebulę i dodajemy do buraków. Dosmaczamy łyżką octu, 2-3 łyżkami oleju, solą, pieprzem i łyżka cukrem. Wszystko mieszamy i próbujemy czego brakuje, następnie dosmaczamy według uznania.
Kaszę gryczaną prażoną gotujemy tak jak na opakowaniu w osolonej wodzie. SMACZNEGO ............