Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza gryczana zapiekana z twarogiem to pyszne i bardzo sycące, chociaż bezmięsne danie. Trochę dzięki bogatej w białko kaszy gryczanej, a trochę za sprawą białego sera i jajek. I na dodatek ta zapiekanka z kaszy gryczanej jest tania, nieskomplikowana i niezwykle łatwa do przygotowania. Większość składników masz zapewne w domu, a wszystkie brakujące bez trudu kupisz w najbliższym sklepie spożywczym. I to jest właśnie dodatkowy atut tego prostego dania. Dodatkowy, bo atutem podstawowym jest niewątpliwie smak zapiekanki. Więc koniecznie trzeba jej spróbować, polecam gorąco.
Sałatka dla wielu osób przypomina tradycyjną jarzynową, ale jest wzbogacona o...
Odsłon: 1310
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 40
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 80
Sałatka dla wielu osób przypomina tradycyjną jarzynową, ale jest wzbogacona o...
Odsłon: 1310
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 40
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 80
Składniki
Półtorej szklani kaszy opłucz, a następnie włóż do garnka z grubym dnem, zalej 3 szklankami wrzątku i dodaj pół łyżeczki soli do smaku. Doprowadź kaszę do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień na malutki i gotuj pod przykryciem przez 15 minut, po czym wyłącz palnik. W tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę, a następnie „dochodzić” pod pokrywką aż do chwili dalszego użycia.
Włącz piekarnik na 200 stopni z termoobiegiem.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle klarowanym na złoto.
W misce umieść twaróg i rozdrobnij go widelcem.
Dodaj suszony (lub świeży) koperek,
a następnie jajka, pieprz młotkowany i chili w płatkach. Wymieszaj.
Dodaj podsmażoną na złoto cebulę i pół łyżeczki soli na początek. Wymieszaj masę dokładnie i spróbuj, czy nie trzeba dodać soli lub płatków chili. Dopraw do smaku, według własnego upodobania.
Formę do zapiekania posmaruj masłem.
Na dnie formy ułóż połowę ugotowanej kaszy gryczanej, ugniatając i wygładzając powierzchnię.
Na kaszy połóż farsz twarogowy i wyrównaj powierzchnię. Na serze rozłóż resztę kaszy, a następnie wyrównaj i ugnieć powierzchnię łyżką.
Na wierzchu zapiekanki rozsmaruj 4 łyżki kwaśnej śmietany i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika.
Zapiekaj przez 20-25 minut (200 stopni z termoobiegiem). Tym sposobem powstanie zapiekanka z kaszy gryczanej z twarogiem.
Zapiekanka jest zwarta i bardzo ładnie zachowuje kształt podczas krojenia.
Może sprawiać odrobinę kłopotów podczas wydobywania z formy, ale to jest normalne i ani trochę nie przeszkadza w radowaniu się smakiem dania.
Wiadomo, że obok zapiekanki na talerzu powinny pojawić się warzywa. U mnie to były kiszone wstążki marchewki, pomidor marynowany oraz świeża roszponka, a przepisy na użyte tutaj przetwory znajdziesz na końcu blogowego wpisu.
Wybrałam takie akurat warzywa, bo lubię, gdy mój talerz jest kolorowy, choć zwykłe kiszone ogórki też będą bardzo dobrze pasować. Ale że kasza gryczana zapiekana z twarogiem nie jest barwnym daniem, to trzeba je na talerzu jak najpiękniej pokolorować, prawda?
Smacznego!